De allerlekkerste Choriatiki – Griekse salade met een Hollandse touch

De allerlekkerste Choriatiki – Griekse salade met een Hollandse touch

Toen ik gisteren deze salade maakte, kon ik niet bevroeden dat dit de allerlekkerste Choriatiki ooit zou worden. Ik heb heel vaak Choriatiki gegeten in Griekenland en eerlijk is eerlijk, daar smaken alle Griekse gerechten lekkerder dan in Nederland. Maar gisteren, echt waar, maakte ik spontaan een culinaire denkbeeldige reis met deze overheerlijke en o zo makkelijk en snel te bereiden Griekse salade met echte feta, komkommer en tomaten. Ik waande me spontaan even op mijn favoriete Griekse eiland Zakynthos. Happyfood voor een instant geluksgevoel, zo zou je deze Choriatiki ook kunnen noemen. Niet op vakantie kunnen vanwege de coronacrisis, maar met zo’n heerlijke salade het toch even zijn. Wat wenst een mens nog meer.

Het basisrecept komt uit het prachtige boek ‘Mezze en Moussaka, de smaak van Griekenland‘ geschreven door Tessa Kiros.

Wat heb je nodig voor 2-4 personen:

  • 8 mooie lekkere tomaten gewassen en in achten gesneden
  • 1 komkommer geschild en in dunne plakjes
  • 1 kleine tot middelgrote rode ui gesnipperd
  • 17 kalamata-olijven uit pot
  • 1 augurkje in hele kleine stukjes gesneden
  • 1/2 zakje rucolamelange
  • 1 pakje (ca 200 gram) echte feta in blokjes gesneden (Eridanous of Dodoni)
  • 4 eetlepels Griekse goede olijfolie (soms hebben ze bij de Lidl ‘Griekse weken’ en kun je 3-literblikken kopen, dit is een hele goede smaakvolle Griekse olijfolie, bij de Sligro verkopen ze ook olijfolie in blikken)
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • ca 1 eetlepel (of naar smaak) oregano

Zo maak je het:

Schrik niet: hussel alles in een mooie schaal door elkaar en je bent klaar. Voor de echte Griekse look snij je de feta niet aan stukjes, maar leg je die als laatste bovenop de sla en garneer je het met wat olijfolie, oregano.

Lekker met Griekse gevulde aardappeltjes uit de oven en gegrilde souvlaki of shashlick.

Rest mij nog te zeggen: kali orexi!

 

Nog meer Griekse receptinspiratie opdoen? Dan beveel ik je het boek Mezze en Moussaka van harte aan. Onder andere te koop bij Bol.com.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.