Moussaka met zoete aardappel

Moussaka met zoete aardappel

Niets is heerlijker te eten en makkelijker te bereiden dan een ovenschotel, zéker wanneer je gasten verwacht! Je kunt de schotel voorbereiden en, totdat het in de oven gaat, in de koelkast bewaren. Terwijl de de Moussaka in de oven gaart, kun je gezellig met je vrienden genieten van het voorafje en een glaasje wijn. Dit recept is voor 3 a 4 personen en de hoeveelheid past in een grote lasagneschaal.

Heb je meer dan vier of grote eters, verdubbel dan de hoeveelheid. Mocht je toch overhouden is het ook de volgende dag als lunch erg lekker. Deze Moussaka is door de zoete aardappel koolhydraatarm. Het recept is gebaseerd op het recept in het kookboek Mezze en Moussaka. Dit kookboek is prachtig vormgegeven en een sierraad voor in je keuken. De omslag is een eye-catcher en binnenin staan typisch Griekse taferelen en gerechten. De Griekse sfeer creëer je in een handomdraai door het kookboek in een kookboekstandaard op het aanrecht bij zo’n mooi plaatje opengeslagen te laten staan.

Lees onderaan het recept hoe je een vegetarische versie van de Moussaka maak. Dit heb ik ook uitgeprobeerd en is absoluut een aanrader voor als je eens een dagje zonder vlees wilt eten.

Wat heb je nodig voor de Moussaka met zoete aardappel:

Zo bereid je de schotel:

  1. Verwarm de oven voor op 200 C. Vet de ovenschaal in.
  2. Maak de groente schoon, snij de aubergine, de courgette en de zoete aardappel in hele dunne plakjes van ca 2 mm dik. Snij de tomaten in blokjes, pel en snipper de ui en de knoflook.
  3. Verhit de olijfolie in een hapjespan, bak het gehakt rul, voeg uit en knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  4. Voeg tomatenpuree toe, en nog een blikje water. Bak 2 minuten.
  5. Voeg de tomaten, kruidenmix en kokosmelk toe en laat de saus 10 minuten sudderen. Regelmatig roeren.
  6. Verdeel 1/3 saus over de bodem van de schaal, en leg er dakpansgewijs de courgette- en de aubergineplakken op .
  7. Verdeel hierover de helft van de overgebleven saus en leg hier weer dakpansgewijs de courgette- en aubergineplakken op.
  8. Verdeel de rest van de saus erover en dakpansgewijs de plakken zoete aardappel.
  9. Verdeel de geraspte kaas hierover.
  10. Plaats de ovenschaal in de oven en bak het 45 minuten.

Vegetarische versie: vervang het rundergehakt door 300 gram witte bonen of door gerookte verkruimelde tofu.

Lekker met een glaasje Retsina of als je liever geen alcohol drinkt is Oolong thee in een wijnglas geschonken een sjiek en lekker alternatief. Oolong thee wordt ook wel de Chardonnaythee genoemd en heeft een volle iets boterachtige smaak.

Nog veel meer originele, gezonde en heerlijke Griekse gerechten staan in het kookboek Mezze en Moussaka. Een prachtig boek om jezelf of iemand anders cadeau te geven.

Klik HIER om Mezze en Moussaka bij Bol.com te bestellen.

Kali Orexi!



   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.